Fryse spinat ned – en gennemgang med billeder

Jeg har frossen alt det spinat, vi havde ude i vores højbed ned, fordi der, for det første, var alt for meget og for det andet, så kan vi have en masse lækker spinat til vinter. Jeg gennemgår hele processen, trin for trin med billeder.

Baggrundsviden

For at kunne fryse alle grøntsager ned, skal de først blancheres. Grunden til det er, for at ødelægge enzymerne i grøntsagerne, herunder spinaten, så de ikke er aktive længere, og for at holde på de næringsstoffer, der er i grøntsagerne. Man ødelægger enzymerne i grøntsagerne for at, der ikke kommer smagsforandringer i grøntsagerne.

Inden du begynder

Pluk bladene af spinatplanten og enten lad stilken stå, eller som jeg, grav den ned, så den kan formulde og berige jorden. Det giver en god og nærende jord til næste år. Der var 614 g, da jeg havde plukket alle bladene af.

Selve blanchering

Måden du blancherer spinaten på, er enkel.

Smid alle spinatbladene ned i køkkenvasken og skyl dem ordentligt igennem, også flere gange. De skal være helt 100% rene og det bliver de kun, hvis du skyller dem igennem, med nyt vand hver gang, en 3-4 gange.

Find en opvaskebalje (eller som jeg, brug vasken) og fyld den med koldt vand, den skal bruges senere.

Bring vand i kog (vandet skal spilkoge) i en stor gryde og kom omkring 3 håndfulde hakkede spinatblade i.

Lad dem være i indtil vandet koger op igen, det tager omkring 1 minut. Tag spinaten op af kogevandet og over i det kolde vand med en hulske. Gentag indtil der ikke er mere spinat.

Tag en håndfuld op af gangen og pres så meget væde du kan, ud af dem og læg dem på et spækbræt. Hak som du aldrig har hakket før, så alle bladene kan blive lige så fine som dem på frost i butikkerne.

Put dem over i en papirsmuffinsform. Det kan være svært at få det resterende op af baljen, men da kan du bare tage en si og si resten af spinaten fra vandet, når du er færdig med at blanchere. Læg alle muffinsformene med spinaten i ned i en frysepose. Det både adskiller spinaten i små mundrette stykker og så går det hurtigere med nedfrysningen, når du bruger muffinsforme.

Inspiration

En del af min inspiration til denne gennemgang af blancheret spinat kommer dels fra Camilla Plum (som vi forresten tit skæver til, da hun er eminent til at konservere og lave langtidsholdbart mad.

Her er nogle bøger, som hun har skrevet:

Jeg håber du kunne bruge min gennemgang til noget og at du vil bruge lidt tid på at skrive en kommentar og måske komme med flere fifs til, hvordan man nedfryser spinat.