Hvedemel indeholder protein (gluten), og gluten opsuger væske, svulmer op og danner et elastisk glutennet ved æltning. Glutennettet er årsagen til, at dejen kan formes, hæve og holde på den luft, der bliver æltet ind samt den kuldioxid, som gær udvikler. Glutennettet bliver stærkere, hvis der er syre, fx kærnemælk, i dejen, men brødet vil da hæve knap så meget.

Hvedemel anvendes typisk til brød/boller og kager samt til saucer, sammenkogte retter, kødfars og fiskefars. Hvedemelsjævning kan laves af 3 spsk hvedemel og 3/4 dl koldt vand, der rystes eller røres sammen. Hvedemelsjævning bør koge ca. 5 min. – for
at retten opnår den rigtige konsistens og ikke smager af mel.

Kilde: Karolines køkkenleksikon

Indlæg

Pizza muffins med ost og skinke

Jeg fik i september 2013 en Gastric Bypass-operation og skal…

Brød med surdej - lav den perfekte hjemmelavede surdej

En surdej er faktisk ikke så besværlig at lave eller bage et…

Surdejsbrød i gryde - Sprødt langtidshævet grydebrød

Grydebrødet fandt jeg da jeg ledte efter et lækkert koldhævet…

Spinatlasagne med kylling

Jeg har ofte lavet spinatlasagne på mit arbejde, men det er altid blevet lavet med laksestykker i, hvilket er lidt træls når man, som mig, ikke bryder sig om fisk men elsker spinat. Derfor ville jeg forsøge mig med at lave en lækker, sund lasagne med spinat og så bare bruge kylling i stedet for laks. Det blev så til denne opskrift.

Lækkert brød til suppen

Disse små fine brød har jeg fundet i min nye bog fra Amo - Den store bagebog 3. Det er en rigtig god grundopskrift og brødene kan sagtens spises til andet end suppe eller alene. Desuden er brødene super hurtige at lave!

Lækkert madbrød med paprika

Vi skulle have sandwich til aftensmad og der var blevet skrevet madbrød på indkøbssedlen men da vi stod i rema var der ikke rigtig noget lækkert brød. Derfor besluttede vi at lave det selv. Det er en ret simpel opskrift.

Chokoladecupcakes med lakridsfrosting - ikke fedfattige

Som jeg skrev i mit indlæg om macarons, havde jeg fundet noget lakridspulver på tilbud som bare måtte afprøves, og det blev det blandt andet med disse cupcakes, som jo godt nok ikke ligefrem er fedtfattige, men nyder man dem med måde, synes jeg nok det kan forsvares. ;)

Islandske Djævlemuffins

Islandske Djævlemuffins stammer fra Island. Det er en dejlig chokolademuffin, der er god til hygge. Man kan hygge om disse muffins med the, kakao eller kaffe.

Bradepandeboller med grahamsmel og kartoffel

Jeg ledte efter en opskrift på en god luftig bolledej, der ville holde bollerne friske i et par dage, men fandt ikke rigtig noget der faldt i min smag. Jeg tog derfor hvad jeg synes jeg kunne bruge fra forskellige opskrifter og kom frem til disse lækre boller/brødstykker, der var friske i ihvertfald 3 dage. Længere nåede vi ikke at teste, da de så var spist. ;)

Pandekager med frugt og creme

/
Lækre kalorielette pandekager med vaniljecreme. Jeg er gået ud fra 1 person ved mængderne, både fordi jeg primært har lavet den til mig selv, men også fordi det gør det lidt nemmere at gange den op.