Indlæg

Brød med surdej – lav den perfekte hjemmelavede surdej

En surdej er faktisk ikke så besværlig at lave eller bage et brød med, som mange måske går rundt og tror. Surdejen er mest kendt for, at være det hævemiddel man bager rugbrød med frem for gær, men en surdej kan sagtens bruges til lyst brød også.
Surdejen får brødet til at hæve og blive luftigt på en helt anden måde end gær alene kan – bruger man dem sammen bliver resultatet et lækkert, luftigt brød der smager let syrligt, på den gode måde. En surdej er bedst at bruge, hvis du har tid til at lade brødet langtidshæve, men du kan sagtens tilsætte et par skefulde eller mere til en hvilken som helst dej.
En surdej er ret fascinerende at studere og man bliver nemt lidt knyttet til den.

Surdejen jeg har lavet er blevet brugt i denne opskrift:

Brød med surdej – Sprødt langtidshævet grydebrød

[purerecipe]

Surdejsbrød i gryde – Sprødt langtidshævet grydebrød

Grydebrødet fandt jeg da jeg ledte efter et lækkert koldhævet brød, der mere eller mindre kunne passe sig selv. I min søgen efter dette kom jeg forbi kvalimad, hvor der står en lang beskrivelse af den oprindelige opskrift på brødet. Jeg har tilpasset denne opskrift, så den passer til, hvad vi bedst kan lide herhjemme, og det er denne tilpassede opskrift jeg har skrevet her.

[purerecipe]