Indlæg

Brød med surdej – lav den perfekte hjemmelavede surdej

En surdej er faktisk ikke så besværlig at lave eller bage et brød med, som mange måske går rundt og tror. Surdejen er mest kendt for, at være det hævemiddel man bager rugbrød med frem for gær, men en surdej kan sagtens bruges til lyst brød også.
Surdejen får brødet til at hæve og blive luftigt på en helt anden måde end gær alene kan – bruger man dem sammen bliver resultatet et lækkert, luftigt brød der smager let syrligt, på den gode måde. En surdej er bedst at bruge, hvis du har tid til at lade brødet langtidshæve, men du kan sagtens tilsætte et par skefulde eller mere til en hvilken som helst dej.
En surdej er ret fascinerende at studere og man bliver nemt lidt knyttet til den.

Surdejen jeg har lavet er blevet brugt i denne opskrift:

Brød med surdej – Sprødt langtidshævet grydebrød

[purerecipe]

Surdejsbrød i gryde – Sprødt langtidshævet grydebrød

Grydebrødet fandt jeg da jeg ledte efter et lækkert koldhævet brød, der mere eller mindre kunne passe sig selv. I min søgen efter dette kom jeg forbi kvalimad, hvor der står en lang beskrivelse af den oprindelige opskrift på brødet. Jeg har tilpasset denne opskrift, så den passer til, hvad vi bedst kan lide herhjemme, og det er denne tilpassede opskrift jeg har skrevet her.

[purerecipe]

Lammekølle med tomatsalat og ristede sesambønner

Istedet for altid at få lammekølle, brun sovs og kartofler, ville jeg prøve noget nyt. Jeg var hjemme ved en veninde, der fik jeg en bønnesalat, og den smagte så godt, så jeg tænkte på hvad der mon var kommet i. Jeg ramte ikke helt plet men jeg fandt på denne forrygende opskrift på ristede sesambønner. En tomatsalat som denne er virkelig god til denne ret. Der er ikke noget nyt ved tomatsalaten, men de ingredienser der er i, passer utrolig godt sammen med resten af retten. Hvis man ikke kan lide hvidløg, kan man det efter denne ret.

[purerecipe]

[puregallery]

Bradepandeboller med grahamsmel og kartoffel

Jeg ledte efter en opskrift på en god luftig bolledej, der ville holde bollerne friske i et par dage, men fandt ikke rigtig noget der faldt i min smag. Jeg tog derfor hvad jeg synes jeg kunne bruge fra forskellige opskrifter og kom frem til disse lækre boller/brødstykker, der var friske i ihvertfald 3 dage. Længere nåede vi ikke at teste, da de så var spist. 😉

[purerecipe]